Franciza, rampa de lansare in antreprenoriat

2011-07-01 18:29:53
|
Marius Ghenea - Franciza, rampa de lansare in antreprenoriat

Franciza poate fi o solutie buna pentru a intra intr-o activitate antreprenoriala, insa aceasta ruta trebuie analizata cu atentie. In cartea Antreprenoriat, exista o mica parte dedicata analizei unei oportunitati de franciza. Am realizat un interviu si cu Efin.ro, pe acelasi subiect, care a aparut recent, puteti gasi materialul aici. Pe scurt, nu tot ce pare o franciza interesanta este si o franciza valoroasa, in plus orice antreprenor trebuie sa inteleaga faptul ca o franciza nu este o varianta in care nu este nevoie de experienta in domeniul de activitate: chiar daca francizorul vine cu o solutie sau cu o reteta consacrata, cunoasterea in detaliu a domeniului de catre antreprenor ramane una dintre cheile succesului in acest tip de start-up antreprenorial…

Comments 9

  1. foarte relevant articolul , cand veniti sa lansati cartea la suceava ??

    stefan

  2. Post
    Author

    Multumesc! Am fost la Iasi, in aprilie, cu lansarea cartii, e posibil sa ajungem la Suceava la toamna, dar nu este inca nimic stabilit. Orice astfel de deplasare va fi oricum anuntata in avans pe blog…

  3. Salut Marius,

    am cumparat cartea ta, am citit-o, si am fost placut surprins de mine 🙂 ca am parcurs cam toti pasii descrisi de tine in deschiderea unei afaceri, mai putin unul, pe care vad ca pui mult accent: “experienta in domeniu”.

    Iti scriam luna trecuta un comment la un articol desprea tinerii antreprenori, ca voi deschide o cafenea intr-un centru comercial. Nu am lucrat nici macar ca picolo in vacantele de student.

    Totusi dupa ce am citit cartea, m-ai pus pe ganduri si am luat masuri. Am ales unul din furnizori (cel de cafea) o persoana cu multa experienta in domeniu, are si cateva cafenele de succes in zona. I-am explicat ca unul din motivele alegerii lui ca si colaborator este vasta sa experienta. Foarte deschis,mi-a promis tot suportul sau, pana la urma este direct interesat sa mearga businessul.

    In concluzie doresc sa-ti multumesc pentru carte, o data mi-ai dat mai multa incredere in mine ca am facut lucrurile cum trebuie si am luat masuri in domeniile unde era nevoie.

    Catalin

  4. Buna ziua tuturor,

    Parerea mea este ca se referea la faptul ca ai un atu foarte mare daca ai si experinta in domeniul in care vrei sa iti deschizi afacerea. Sau daca nu ai, este bine sa gasesti pe cineva sa te ajute, sa obtii informatiile necesare prieteneste, contra costa sau ca partener in afacere. Sa asteptam sa lucram si in vanzari si la fastfood si intr-o cafenea, sa avem si niste studii universitare de finante si/sau de management etc. nu mai apucam sa ne deschidem nici o afacere.
    Aici mai depinde si de fler, noroc, ceva nativ poate si mai ales de mult curaj si spirit antreprenorial. Unii citesc toata viata si se pregatesc si nu incep nici o afacere si altii doar cu scoala generala poate ne dau lectii cateodata…

    Numai bine.

  5. Post
    Author

    Da, exact asta spun si eu, ca este important ca cineva din echipa de start a unei astfel de afaceri francizate sa aiba experienta in domeniu. Nu toti ne pricepem la toate, iar aici este secretul antreprenorial important al complementaritatii resurselor si abilitatilor unei echipe de antreprenori (sau chiar, in sens extins, de antreprenori si manageri/angajati). Insa sustin in continuare ca ar fi ideal ca orice antreprenor sa aiba experienta cat de cat relevanta in domeniul in care incepe o afacere, fie ea si francizata. Cu privire la studiile universitare, orice student poate sa isi ia un part-time job sau un job in timpul vacantei pentru a intelege mai bine domeniul de business in care vrea sa intre, este o solutie pe care eu o incurajez (si este printre altele, ce am facut si eu in facultate). Succes!

  6. Buna ziua!

    Numele meu este Arsenie Alexandra, reprezint compania ThinkBig International si sunt consultant pentru afaceri in domeniul francizelor. De peste 7 ani, reprezentam peste 60 de branduri din toate domeniile de activitate: Food, Retail, Servicii, si Beauty. Portofoliul nostru se mareste constant reprezentand nume puternice in piata precum: Gloria Jean’s, OVS, S’Oliver, Tony Roma’s, Vero Moda, Piazza Italia, Subway pe care le ajutam sa se extinda.

    Va scriu acest mesaj pentru a va invita sa participati alaturi de noi, in cadrul Primului Eveniment World Class organizat in Domeniul Francizelor in Romania : World Franchise Days – Primul Eveniment sub forma de Conferinta ce isi propune sa abordeze tematica Francizei in Romania ce se va desfasura in cadrul Hotelului Novotel pe 30 septembrie.In cadrul World Franchise Days dorim sa lansam si prima publicatie de business in francize Top 100 Francize care prezinta cele mai puternice branduri in franciza din Romania si care vine ca si un supliment investitorilor care vor sa obtina mai multe informatii in researchul lor inainte de a investi.

    Daca se poate sa imi lasati o adresa de email astfel incat sa va pot trimite mai multe informatii despre eveniment, revista si compania ThinkBig.
    Va multumesc!

  7. Post
    Author

    Pentru Alexandra: multumesc pentru mesaj, puteti sa imi trimiteti detalii pe e-mail la adresa de pe site (pe home-page, la sectiunea contact).

  8. Pingback: Tineri Antreprenori de Succes » Franciza, rampa de lansare in antreprenoriat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *