De la Startup Week, din Viena

2011-10-06 17:46:58
|
Marius Ghenea - De la Startup Week, din Viena

Particip la Startup Week in Viena in cursul acestei saptamani, cel mai important eveniment dedicat start-up-urilor antreprenoriale din Europa Centrala si de Est. Au fost propuse sute de proiecte din mai multe tari din regiune (atat din Austria si Germania, dar si din Ungaria, Slovacia, Croatia, Serbia, Letonia, chiar si din Romania!), dintre care ca. 50 au ajuns in pitch-urile finale, unde am participat ca judecator, iar azi au ajuns in finala mare 10 proiecte (din pacate niciunul din Romania, de aceasta data). Am participat si in juriul european al finalei, alaturi de mai multi jurati din Germania si Austria, asa ca avem un castigator tot din aceste tari, tinand cont de faptul ca pana si aici, la Viena, exista diverse agende nationale, cam ca la Eurovision 🙂

In cursul acestei seri voi sustine si o prezentare plenara despre rolul educatiei antreprenoriale in Europa de Est, din fericire chiar am multe lucruri interesante de povestit despre ceea ce facem in Romania, atat cu Schoolforstartups (S4S este printre altele si un partener oficial al Startup Week), care e un program deschis pentru toate tarile din regiune, cat si cu VentureConnect (care accepta de asemenea proiecte din intreaga regiune) si alte initiative sociale romanesti destinate dezvoltarii antreprenoriale din estul Europei. Cred ca este si acesta un mod de a pune Romania inca o data pe harta antreprenoriala a Europei. La finalul zilei, se va anunta castigatorul concursului de proiecte, care printre altele va primi ca premiu si o calatorie in Silicon Valley, pentru discutii cu posibili investitori de pe coasta de vest americana. Inca o dovada ca o sesiune de pitching nu face rau nimanui, ba chiar poate sa aduca rezultate neasteptate!

Comments 7

  1. Felicitari! Sa fie un roman in juriu la astfel de evenimente este la fel de important (poate chiar mai important) decat sa fie aplicanti. Inseamna ca va este recunoscuta experienta antreprenoriala international si deschide usi pentru viitoare colaborari.
    Nu pot pune insa degetul pe motivul principal pentru care nu sunt romani in astfel de competitii: sistemul romanesc care ne tine in “bezna”, lipsa informatiei (putin probabil, poate dezinformarea), ignoranta, lenea, lipsa spiritului antreprenorial, teama de esec…
    Poate in cativa ani vom vedea si la noi un astfel de concurs, initial poate la faza nationala, ca tot ati amintit de Eurovision.

  2. Post
    Author

    A fost un proiect romanesc, ar fi trebuit sa fie mai multe, dar cred ca si distanta mai mare, ca si mediatizarea insuficienta a evenimentului in Romania, au facut sa nu participe mai multi antreprenori romani. Nu suntem nici mai lenesi, nici mai putini inteligenti decat alti antreprenori din regiune, ba chiar, pe anumite domenii, dimpotriva.

  3. Din punctul meu de vedere, Startup Week si-a meritat cu varf si indesat timpul investit: am primit feedback, am intalnit si re-intalnit oameni de calitate, mi-am exersat si sper ca imbunatatit pitchul.

  4. am vazut ceva de genul “in ce conditii Marius Ghenea manager la STAT”?!Aici s-ar termina si povestea si cariera caci a fi manager la STAT este un finish(poate si sigur nu happyend) si nu un startup.

  5. Post
    Author

    Au fost mai multe discutii in presa pe acest subiect, am ajuns rapid la concluzia ca nu poti face o schimbare pozitiva doar introducand un om, fie si un om cu experienta si foarte motivat, intr-un sistem extrem de rezistent la schimbare si bazat pe tot felul de influente politice sau sindicale, un sistem care este orice, numai o meritocratie nu este!

  6. De ce nu au participat mai multe startup-uri romanesti? Cred ca e o problema de perceptie despre scopul final. Noi am participat la StartupWeek, si la alte pitchuri, in primul rand pentru expunere, networking, si eventuale parteneriate. Desigur nu am exclus o colaborare cu un VC. Dar am primit comentarii malitioase de la apropiati ca de exemplu – “de ce mergeti daca nu aveti nevoie de bani”? Printre criteriile de acceptanta (si de castigare a concursului) nu era NIMIC legat de obligativitatea semnarii vreunui contract cu un VC la final. Cred ca multi sunt speriati de a se prezenta la un pitching daca nu cer bani. Marius, ce parere ai? Trebuie sa participe la aceste evenimente doar cei care vor bani?

  7. Post
    Author

    Eu sunt convins ca participarile la asemenea evenimente sunt oricum foarte utile, chiar in lipsa componentei de finantare. Acolo poti sa iti prezinti planul de afaceri unor oameni cu multa experienta de business si, in acest mod, il poti imbunatati atat in fond (strategie, obiective, planul de actiuni) cat si in forma (pentru ca practicand pitching-ul, iti poti perfectiona prezentarea pentru momentul cand intr-adevar vei avea nevoie de finantare, sau pentru momentul cand vei discuta despre un exit, sau in alte imprejurari importante pentru business-ul tau). De fapt, chiar si la Vienna am vazut multe proiecte care nu solicitau finantare, deci nu este o situatie iesita din comun…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *