Romanii sunt destepti

2011-11-23 21:30:47
|
Marius Ghenea - Romanii sunt destepti

Eu chiar cred ca romanii sunt destepti, in orice caz in medie suntem mai destepti decat multe alte popoare din lume. Cred in plus ca ar trebui sa spunem acest lucru cat mai des si cat mai puternic, si sa nu ne mai lamentam inutil cu privire la toate problemele pe care le vedem in Romania, sa nu ne mai plangem de mila: oriunde vedem probleme, trebuie sa incercam sa gasim solutii! O initiativa foarte frumoasa in acest sens este www.romaniisuntdestepti.ro, site pe care va recomand sa mergeti si sa vedeti cum puteti si voi ajuta in acest proiect, macar printr-un Google Search. Pe acelasi site, in afara de sugestia legata de Google Search, mai este si o sectiune a romanilor valorosi, care merita vazuta si completata. Daca vorbim de romani de valoare, eroul meu este Regele Mihai, un simbol al romanilor din Romania si de pretutindeni, iar eroina mea este Crina Coco Popescu, o tanara de numai 16 ani care a escaladat deja cele mai inalte varfuri ale lumii, pe toate continentele. Si multi altii ca ei, oriunde intre 16 si 90 ani! Ar fi minunat sa putem sa vorbim mai mult despre asemenea oameni si sa fim mandri ca suntem romani, de fapt sa recapatam mandria de a fi romani!

Comments 31

  1. Interesantă iniţiativa.Personal cred că ne situăm mult prea des la extreme: ori ne simţim inferiori faţă de occidentali ori avem un sentiment de superioritate (cunoşti clişeele: România ţara aleasă etc.). O atitudine echilibrată ar fi binevenită.
    Nu ştiu dacă ne naştem sau nu cu aceste lucruri însă în urma interacţiunii cu persoane din diferite culturi/medii aparţinând lumii în care şi noi ne-am integrat(oficial)de curând pot spune cu mâna pe inimă că nu suntem cu nimic mai prejos.

  2. Am si eu doi eroi care, intr-o anumita masura, mi-au modelat pretentiile pe care le am de la aceasta viata:

    1. Constantin Cantacuzino, zis si „Bâzu”, membru al familiei dinastice Cantacuzino, cel mai mare as din aviatia romana, cu 56 de victorii omologate in cel de-al doilea razboi mondial.
    2. Nicolae Malaxa – nu cred ca ar fi nevoie de o descriere tinand cont de natura acestui blog si de interesele cititorilor.

    Va multumesc pentru link, o sa adaug cateva intrari in galerie.

  3. Eu sunt sigura ca 20% dintre romani sunt destepti. Ceilalti 80% dorm constiincios si consecvent. 🙂

  4. Post
    Author
  5. Da.Romanii sunt inteligenti si au dovedit asta si in tara si peste hotare.Un ex.:doctora (Raluca….)cercetator care a studiat si la Pretoria la detectarea celulei canceroase printr-o metoda noua,

  6. Raluca van Staten e numele romancei premiata la Geneva cu Trofeul de aur pt detectarea cancerului mamar in 6 minute.

  7. Frank Timis un roman care locuieste in Africa a pus din nou pe harta lumii Sierra Leone,prin descoperirea unui zacamant de Fier care se exporta ,devenind astfel a treia tara in lume.(ArticolNews Africa)preluat de Capital.

  8. Pingback: Romanii sunt mai buni decat zice Google(Da, “Romanii sunt destepti!”) | Ionut Oprea

  9. MG.!
    Iubesc excelenta de-a dreptul dintr-o sete interioara ce mai de fiecare data imi incita resorturi ale strafundului fiintei mele ce si mai mult constientizeaza ca aceasta, Excelenta, este scopul tuturor scopurilor prefigurate de vectorul miscarii !
    Evident ca miscarea se afla la radacina tuturor fenomenelor mai ales in acelea innascute de inteligenta creativa !
    Ma bucur enorm si va sint recunoscatoare ca si in acest domeniu – antreprenoriat – romanii vin cu puncte de vedere, cu solutii cu …de fapt si de drept cu creativitate !
    Sintem chiar parte evidenta a acelui sumum de inteligente despre care esti invitat a constata, in baza dovezilor tot mai numeroase si incontestabile, tot mai mult vizibile si certificate de evidente in arealul acestui mapamond -lumea in care traim- supus si el fireste marilor …miscari !…
    Acest sentiment este pentru mine asemeni micului dejun de dimineata care incepe cu acel ingredient asteptat de fiecare gust, foame, sete, pur si simplu de fiecare tabiet !!!!!
    Va urez succesul minunat pe care doriti sa il degustati cu intreaga lume !

  10. Romanii sunt destepti si spirituali. Spiritul nu se masoara cu metrul ci prin calitatea lui.

  11. Frumos.
    Ziua nationala din 2010 am petrecut-o in Siera Leone, am sintit ce inseamna sa fii roman, Afost emotionant sa te fotografiezi cu steagul tarii tale , acolo asa de departe.Simti o mindrie si un sentiment greu de imaginat
    Dar ce traire poti sa ai atunci cind te inbolnavesti in jungla , la munca, iar confratii tai nu se gindesc la tine sa te ajute.
    Oare mai exista dragoste!In Sierra Leone sunt multi romani care sunt uitati si nereprezentati de tara lor.

  12. Ce sa spun citeam mai deunazi ca spamiolii se intreaba daca in Romania sunt benzinarii, alti occidentali sau chiar americani nici acar nu stiu unde ne situam pe harta lumii dar vorbesc urat de noi; asa ca , in aceasta situatie nu mi se pare ca sunt nici un pic mai destepti, dimpotriva, eu cred ca nici un roman n-ar pune asemenea probleme stupide in discutie vis-a-vis de nici o tara.
    iar din punctul meu de vedere in multe probleme suntem comparabili cu ei sau chiar mai buni. Si asta o spun in cunostinta de cauza , am termene de comparatie.
    Dupa parerea mea romania e cea mai frumoasa tara, cu cei mai ospitalieri oameni, cu mancarea cea mai buna si ecologica din lume si n-as schimba-o cu nici o tara.

  13. Romanii sunt destepti,iar TARA cea mai frumoasa,pacat ca a fost vanduta pe nimic???

  14. Cineva mai sus in comentarii spunea foarte frumos ca romanii sunt nu numai destepti ci si spirituali.Poti sa fi destept si in viata sa nu poti avea nici-o sansa-si aici ma gandesc la sutele de copii talentati si destepti care mai ales la tara nu au nici-o sansa, iar pentru cei de la oras se pierd in “valtoarea” de nevoi ale parintilor sau mai rau in transformarea lor pentru supravietuire -in “jmecheri de cartier”.Dar ceea ce este specific romanilor cred eu- este spiritualitatea noastra.Asa am fost nascuti,asa ne este traditia de sute de ani,chiar daca vremurile sunt grele pentru multi dintre noi refugiul l-am avut intotdeauna in credinta noastra stramoseasca.Singurul lucru care ne-a mai ramas si cel mai pretios este aceasta credinta in Dumnezeu.Avem manastiri in tara cum nimeni nu are,avem bogatie spirituala cat pentru toata Europa si inca de …zeci de ori mai mult.Noi nu ne raportam la problemele de educatie pe care le au “romanii nostri ” din afara,si chiar asa nu trebuie atata publicitate negativa si pana la urma nu stiu sigur daca sunt chiar ai nostri -pentru ca ei sunt “nomazi” si asa au fost dintotdeauna.Recunosc ca de multe ori ma doare sa aud stiri urate la adresa romanilor- de aceea refuz de multe ori sa mai deschid televizorul, dar cu toate astea sunt mandra ca traiesc in tara mea,ca sunt roman si mai ales ma mandresc cu stramosii nostri care au avut un crez bine definit in viata ca noi sa avem acum aceasta tara frumoasa si spirituala.

  15. da frumoase comentarii si eu sunt mandra ca s romanca avem atatea calitati comparativ cu alte popoatre dar cred ca saracia si umilinta in care ne a impins cei mari ne face sa le lasam in romania da atuci cind pleci parca orice calitate si sufletul ramane acolo la voi in romania si la mine acasa la ploiestila romania sunt romanca si da si eu ma supar cind aud atatea lucruri rele despre romani si am ceva de spus mereu chiar daca persoanele sunt in tara lor si eu nu ami apar ramanii mei cu vorba si as avea ceva de spus vreau din suflet ca cei de sus care ne au distrus sa mi spuna de ce nea obligat sa fim slugi prin lume umiliti sa muncim tot ce ei refuza da de asta zic ca suntem morti de foame au dreptate dar asta sa se rusineze basescu cu ai lui si cine a mai fost de la 89 pina azi ei ne au silit sa devenim slugi in alte tari hoti si curve da de foame se fac toate relele cred ca sunteti de acord cu mine eu am 32 de ani dar pot sa va spun ca inteleg pe cine se duce si fura si fetele de la strada da tot ce i mai rau pe lume facem ne injosim de ce??
    daka am avea salarii decente nu am mai pleca nu ar fura nimeni nimeni nu ar face tara de rusine eu zic asa
    dragi romani sa le fie rusine lor da celor care stau sus ne privesc de sus au salarii f mari sa le fie rusine ca si au batut joc de noi de toti care s au sacrificat pentru romania ei ce sacrifica???
    banii nostri da le place ca suntem slugi pe afara ca sa ne putem creste copii in romania da??
    sunt fericiti rid asi permit sa rada atunci cind noi plingem printre straini cine s vinovatii^??noi romani nu !!

  16. Fara a fi considerata o jignire, pot spune ca francezii sunt ipocriti cu litere mari; intr-un orasel care a dus faima in lume cu frigiderele ARCTIC ,au sosit dupa 22 dec.1989 cativa cetateni francezi( daca n-or fi fost deja in tara?!?!), sub pretextul infratirii si prieteniei cu profesori de limba franceza locali, care au fost UIMITI de faptul ca au putut conversa in limba lor natala cu niste copii de scoala generala(5-8).
    Cine nu ne cunoaste, sa intre pe sit-ul ROMANI CELEBRI NEDESCOPERITI si se vor convinge de potentialul nostru.

  17. Ha ha…romani celebri nedescoperiti? Nu gasesti ca e un oximoron? Apropo, toti cei care au postat aici au numai pareri pozitive despre romani sau D-ul Ghenea cenzureaza?

  18. Post
    Author
  19. cred ca e o initiativa excelenta aceea de a promova calitatile neamului nostru.
    chiar daca sunt in strainatate ma bate gandul sa ma intorc acasa, si chiar nu pot intelege cum alti romani pot rezista o viata intreaga intre straini. caci, in afara de bani, viata printre straini e grea si trista pentru noi romanii. Si nu numai de sarbatori, dar si in zilele obisnuite. Pur si simplu se traieste altfel aici fata de patrie – in tara te bucuri mai mult, poate e si viata mai grea dar din cauza asta tocmai ne stim bucura mai bine decat strainii care sunt inchisi in case, blazati, neincrezatori si deci efectiv nu oferta ospitalitatea atat de necesara cuiva care vrea sa isi faca viata printre ei.
    Numai Dumnezeu stie ce e in sufletul nostru, al celor de departe…si cat ne dorim sa fim alaturi de ai nostri dragi.
    Doamne, ajuta Romania si romanii de pretutindeni!

  20. Eu cred ca romanii sunt foarte destepti,adaptabili,petrecareti,inventivi,inteligenti ospitalieri si daca nu mai sunt asa umani ca altadata este pentru ca sistemul nu functioneaza asa cum ar trebui,ca totul este concertat ca romanii sa se urasca intre ei ,ca suntem invidiati de alte popoare pentru ca la nr.de locuitori avem un popor talentat in toate domeniile de activitate si ca foarte multi s-au evidentiat in ciuda faptului ca nu au avut conditiile celorlalte popoare,ca sa nu mai spun ce traditii si obiceiuri frumoase avem…..restul e can-can.Toate popoarele au si ele uscaturile lor.Iubesc Romania si pe romani.

  21. Alex, daca asa simti tu, nu te mai chinui prin strainatati. Sunt de acord cu tine, pentru unii, e mai bine in romania. Gresesti cand generalizezi, nu-ti asuma ca toti sunt ca si tine.

  22. „Ţie, popor ingrat, nu-ţi va rămane nici cenuşa mea” – dupa toate greselile pe care le-am facut in trecut ca natie, va rog, cel putin acum sa dam dovada de inteligenta si mai ales de loialitate fata de popoarele care au mai multa incredere in Romania decat avem noi insine. Va rog pe toti sa analizati tot sprijinul pe care ni l-a oferit poporul francez imediat dupa incheierea razboiului si pe viitor sa ne limitam in a-l critica. Imi cer scuze pentru commentul offtopic dar e un raspuns pentru un alt comment.

  23. Am tot respectul pentru oameni de buna credinta(Simona si Alex si multi altii ca ei…),oameni care si-au sacrificat viata pentru un trai mai bun pentru copii lor-dar nu pot fi partinitoare pentru cei care fura,pentru cei care se injosesc sub demnitatea noastra umana.Pentru ei nu este o scuza nici regimul politic,nimic….Suntem urmasi de- BRANCOVENI,sangele lor nobil si sfant nu a fost varsat ca noi sa devenim “pagani” si cu sufletul si cu fapta.O sa va redau pe scurtt cateva cuvinte care ar trebui sa ne dea de gandit la toti si sa luam aminte:

    „Giaur Brâncovene,esti osândit la moarte cu toti feciorii tãi; dar te iert dacã spui unde îti este cealaltã avere si dacã te lasi de legea ta si treci la legea turceascã”.Rãspunse vodã cu hotãrâre. „Averea toatã câtã am avut tu mi-ai luat-o si altãa nu am; iar de legea crestinã nu mã las, cãci în ea m-am nãscut si am trãit si în ea vreau sã mor”. Apoi grãi cãtre copiii sãi: „ Fiilor, fiti bãrbati! Am pierdut tot ce aveam pe astã lume. Nu ne-a nai rãmas de cât sufletele; sã nu le pierdem si pe ele , ci sã le ducem curate înaintea fetii Mântuitorului nosteu Iisus Hristos. Sã spãlãm pãcatele noastre cu sângele nostru”.

    Cat despre politic nici macar nu merita o atentie din partea noastra-sunt sub o speta mai joasa…pe ultima treapta.

  24. Dl. Ghenea mi-a facut placere sa va revade,dupa frumoasele emisiuni la TV. Va admir mult si sincer. Cat despre tema blogului, parerea mea este ca “reactia” a fost un pic exagerata. Un om normal, reactioneaza la vorbele unui egal sau a unui superior lui, nu asa tinem cont de parerile unor neaveniti(nefericiti) in mod siguri, si ne mai si necajim cu aceasta ocazie. Stiti bine zicala:”Gura lumii o astupa doar…..” si multe alte ziceri transmise de frumosul si inteligentul nostru popor. Sa nu ne uitam Elitele si sa incercam sa le depasim(cine poate, cine-i dotat, si cine vrea). Despre “guri bogate” eu zic sa le neglijam ca este mai bine, altfel devin importante/ autorizate, si nu e cazul. Mi-a facut placere sa ma adresez DVS.,sper ca nu v-am derajat, mi-ar face placere sa am dreptate si va salut cu respect. La revedere si multa sanatate! C’49._

  25. Da noi Romanii suntem destepti, prin tot ce facem si se poate si vedea in toata lumea daca vrei sa vezi un om destept cu o descoperire s-au inventie,s-au o isprava buna sigur e roman.

  26. Pingback: RoNewMedia6.0 – Castigatorii primei editii IAB MIXX Awards – webBlog

  27. daca romanii sunt asa destepti, sa imi explice si mie cineva de ce avem rezultate asa bune la bac.
    Procentul de oameni cu adevarat destepti este foarte mic in romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *