Despre investitii in criza si sarmale

2011-12-10 16:26:38
|
Marius Ghenea - Despre investitii in criza si sarmale

Am regasit un articol publicat in luna noiembrie despre investitii in criza, vacante si sarmale. Gasiti materialul integral publicat in Business24.ro aici. Discutia despre sarmale este una cu siguranta savuroasa, mie cel putin imi plac foarte mult, fara legatura cu faptul ca sarmalele reprezinta un simbol al bucatariei traditionale romanesti. De fapt, ca sa spunem tot adevarul, sarmalele nu provin in realitate din bucataria romaneasca, ci din cea turceasca, raspandita acum prin zone foarte largi din Asia Mica (dar si in alte tari din Orientul Apropiat si Mijlociu), ca si in Peninsula Balcanica, acolo unde dominatia otomana s-a extins in Evul Mediu. Chiar si etimologic, cuvantul sarma este in mod clar de origine turca, verbul “sarmak” insemnand, in limba turca, a “impaturi” sau “a rula”. Pofta buna!

Comments 6

  1. La cum arati, cred ca mananci sarmale doar de Paste si Craciun! 🙂 Traiasca sushi ca sa pice bine costumul Armani! 🙂

  2. Sunt asociate sarmalele (ca fel principal) cu vreo sarbatoare nationala sau religioasa turca? Daca nu, le trecem la cine le celebreaza mai consistent in ultimele 5 secole: de Craciun, la nunti si botezuri, si, desigur, la parastase, ca sa ne bucuram si in lumea cealalta de aceasta marca a convivialitatii romanesti. In raiul musulman or fi sarmale?

  3. Post
    Author

    Da, in Serbia sarmalele se servesc atat de Paste si de Craciun cat si de Slava, iar in Croatia de Anul Nou, in timp ce in tarile iuguslave cu populatie musulmana (Bosnia, Kosovo), sarmalele se servesc de Id-al-Fitr (anul nou musulman). Deci, chiar daca ii dam pe turci de-o parte, mai sunt si alte popoare ortodoxe (si chiar musulmane din Europa) unde sarmalele sunt asociate cu sarbatori religioase…

  4. Daca luam in considerare numai varianta cu porc, ramane doar Serbia ca si concurent serios (am banuiala ca in Croatia e o difuziune recenta pe filiera sarba). Ne putem gandi ca sarmalele sunt o forma de disidenta fata de Imperiul Otoman in Balcanii de Nord.Iar eu ma impac bine cu ideea ca sunt balcanic.

  5. Ca o paranteza, legata de faptul ca sarmalele isi au obarsia in Turcia, dar romanii incearca sa le treaca in contul lor, ca marca inregistrata, acelasi lucru l-au facut francezii cu binecunoscutul profiterol. Profiterolul a fost inventat de catre un cofetar turc iar francezii, baieti destepti, l-au furat si inregistrat ca fiind al lor. C’est la vie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *