Cum mi-am ales computerul

2020-12-15 12:24:46
|
Marius Ghenea - Cum mi-am ales computerul

De-a lungul timpului, alegerea unui nou computer a fost pentru mine, poate ca si pentru multi dintre voi, o activitate care a venit cu mult entuziasm legat de noile tehnologii si de performantele deosebite pe care acestea le ofera dar si cu o doza semnificativa de stres, deoarece orice schimbare a unui echipament ICT cu care lucrez in business sau pentru utilizare personala inseamna totusi “schimbare” iar schimbarile ne dau dureri de cap. Fie ca vorbim despre necesitatea de a transfera toate informatiile, aplicatiile si de a replica structura de pe un device pe urmatorul, lucru care nu merge niciodata exact asa cum ar trebui sau despre performanta noului echipament prin comparatie cu cel existent, decizia nu este usoara. In plus, intervine si compatibilitatea noului echipament cu cel vechi si cu alte echipamente pe care le folosesti in mod curent. Apar si considerente ergonomice sau chiar estetice legate de acest nou “device”, deoarece ne place sa avem asigurata si ergonomia utilizarii dar, pe masura ce apar noi generatii de echipamente ICT, vrem ca cele noi pe care le achizitionam sa fie din ce in ce mai elegante si sa corespunda cu ideile noastre actuale despre estetica tehnologiei pe care o folosim.

Iata de ce o astfel de analiza nu este nici simpla si nici nu poate fi facuta in graba, daca vrem sa avem cu adevarat produsul pe care ni-l dorim. Nu stiu cum sunteti voi, insa eu am inceput sa utilizez computerul acum treizeci si ceva de ani, inca din anii ’80. In acea perioada, in afara de solutia de a utiliza computerele facultatii pe baza de limbaje de programare implementate prin cartele perforate, am descoperit, alaturi de colegii mei de la Electronica, optiunea mult mai interesanta de a ne asambla propriile calculatoare. Asa am inceput cu un computer HC 85 care, asa cum ii spune numele, a fost creat in anul 1985 in Romania. Apoi am evoluat odata cu piata catre HC88 sau HC 91, imediat dupa Revolutia din ’89. Curand dupa Revolutie, ne-am dat seama ca se poate mai bine si, in curand, trecand prin Junior XT (care si el, ca si celelalte, ar putea apartine acum unui muzeu al computerelor romanesti sui-generis) catre primul AT 286. Trebuie sa spun ca atunci nu aveam neaparat pretentii foarte mari in ceea ce priveste estetica produselor, tot ce ne interesa era cea mai buna putere de procesare (si productivitate pe input), la un pret cat mai rezonabil. Daca vreti, era o analiza de tip “value for money”, care a functionat in perioada aparitiei in Romania a notebook-urilor, mai tarziu insa, in a doua parte a anilor ’90, au aparut si alte considerente pe baza carora alegeam computerele pe care le foloseam.

Trebuie sa spun ca, atat timp cat am condus companii care asamblau PC-uri, eram un privilegiat, deoarece un upgrade de memorie sau de placa grafica erau facute in computerul meu imediat ce o noua tehnologie era disponibila. Primul notebook pe care l-am utilizat a fost chiar unul produs de compania noastra, evident intr-un contract cu un producator OEM din Taiwan, cu facilitatile de productie in Mainland China. Dar abia cu primul meu Dell, am inceput sa inteleg ce inseamna sa folosesti un notebook cu adevarat performant si care indeplineste toate criteriile celui mai exigent utilizator.

Trecand, de acum 20 ani pana in prezent, prin mai multe generatii de notebook-uri Dell, am incercat toate variantele posibile pentru business, inclusiv varianta de docking-station care transforma un notebook – intr-o perioada in care inca exista o anumita ambivalenta a noastra ca utilizatori intre desktop si laptop – intr-un desktop extrem de performant si de versatil, cu tastatura si ecran mare atasate si cu posibilitatea de a adauga pe sloturi PCI si alte  carduri care sa extinda aria de utilizare a PC-ului. Am ajuns, asa cum era probabil firesc, la seria XPS de la Dell acum cativa ani, o serie care, poate nu multi stiu, a fost cu mai multi ani in urma orientat si catre piata de gaming, fiind de obicei dotat cu un card grafic, sau in orice caz un GPU mult peste carateristicile tipice ale unui notebook standard.

De la astfel de inovatii tehnologice cu care Dell a venit in mod constant in trecut pentru computerele sale portabile, ajungem azi la noua serie ultraportabila XPS 13, care vine cu tot felul de tehnologii de tip cutting-edge, cum ar fi Dell Mobile Connect (inclusiv telefonul pentru iOS si Antroid), Stylus-ul Premium Active Pen foarte util pentru creatorii de continut, dar si Dell Cinema sau Dell Audio bazat pe performantele grafice si de sunet ale computerului. Mai ales pentru cei care lucreaza in mod curent in ecosistemul Microsoft, este de mentionat ca fiind un laptop cu Windows 10 Home, vine in plus in standard cu Windows Hello cu tehnologie fingerprint, camera si asistentul Cortana.

O zona in care Dell s-a remarcat este si cea legata de sustenabilitatea productiei si a materialelor utilizate atat in productia propriu-zisa cat si in impachetarea produsului. Produsul a fost spre exemplu premiat la CES® 2018 Best of Innovation Awards: tăvile de ambalare negre sunt gandite pentru reciclare, 25% la sută din material constă din materiale plastice oceanice colectate din zonele de coastă, în timp ce restul de 75% este alcătuit din alte materiale plastice reciclate. Acest produs are si o reciclare ușoară si aproape completa, pentru ca 90% din componentele laptopului pot fi ușor reciclate sau refolosite, iar tăvile de ambalare din bambus alb sunt 100% reciclabile. Personal cred ca din ce in ce mai mult, cand cumparam un produs de acest gen, trebuie sa ne gandim ce se va intampla cu el dupa ce isi va fi indemplinit perioada de utilizare normala, iar acest interval de timp, pentru orice produse de tehnologie, se scurteaza de la o generatie la urmatoarea. Utilizarea echipamentelor de tehnologie se generalizeaza la intreaga populatie a planetei – visul lui Bill Gates de a avea un computer pe fiecare masa de birou prinde acum contur – ceea ce inseamna miliarde de computere utilizate in orice moment, dar din pacate si miliarde de computere care vor trebui reciclate peste cativa, putini, ani. Iata de ce preocuparea Dell este una normala si gandita in sensul unei dezvoltari durabile a business-ului, dar si luarea acum a acelor masuri care contribuie la protectia mediului in viitorul apropiat.

Si desigur, la final, fiecare judeca analiza oricarui produs si prin prisma optica a propriei perceptii estetice, iar aici XPS a fost pentru mine foarte convingator. Cred ca designerii de la Dell au facut si fac o treaba foarte buna!

Articolul face parte din campania „XPS – Best in Show” susținută de Dell.

XPS a fost catalogat în cadrul CES2020 drept „Best in show” – cel mai bun laptop de 13’’ în categoria sa. XPS susține performanța, provocarea status quo-ului și depășirea limitelor, pentru a livra cea mai bună calitate în afaceri dar și în viața de zi cu zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *