Ghiveciul propunerilor de optimizare bugetara

2023-09-16 10:12:24
|
Marius Ghenea - Ghiveciul propunerilor de optimizare bugetara

Am vazut pe surse diverse propuneri ale Guvernului Ciolacu legate de optimizari bugetare si fiscale, daca acestea vor fi pana la final masurile adoptate de Guvern (si pentru care inteleg ca acesta isi va asuma raspunderea, orice ar insemna aceasta asumare), putem sa tragem deja cateva concluzii destul de clare:

  • Ca in orice ghiveci, sunt acolo foarte multe masuri diverse, care vor afecta in felurite moduri, diversi contribuabili, insa in ansamblu, nimeni nu va scapa fara pierderi, fara dureri, fara daune!
  • Intr-un ghiveci tipic, se amesteca tot felul de legume si de alte ingrediente, astfel incat e foarte greu de imaginat ca unul dintre ingrediente sau una dintre legume nu va afecta pe cineva!
  • Ca un exemplu, cam tot ce inseamna microintreprindere va fi afectata, daca nu chiar demolata de aceste noi prevederi fiscale propuse! Sa mergi catre piata cu intentia declarata de a desfiinta microintreprinderile… iata o initiativa nu doar curajoasa, dar si foarte toxica pentru mediul economic, pe care o propune Guvernul Ciolacu.
  • Sunteti micorintreprindere si aveti o profitatilitate buna, de peste 30%? Supriza, nu mai sunteti microintreprindere, chiar daca indepliniti toate conditiile! Cea mai mare problema nu este de fapt impozitul, ci complicatia birocratica: nu numai ca nu va mai fi la fel de simplu sa calculezi 1% sau 3% din venituri si sa le platesti, dar va trebui sa te temi, asa cum in Romania ne temem de 30 ani, ca vine Fiscul, iti reclasifica niste cheltuieli marginale in nedeductibile si, in loc de impozitul datorat de 1% din venituri, pe care l-ai plati la 29% rata a profitului, va trebui sa platesti 16% impozit pe profit. Acest lucru inseamna o  taxare de 5 ori mai mare (poate in curand chiar mai mult, pentru ca Guvernul este lacom sa supra-taxeze orice agent economic cinstit din Romania, doar stim ca business-urile facute de protejatii PSD nu vot plati niciodata aceste taxe, nu vor avea niciodata nevoie de autorizatiile necesare pentru business si, daca Doamne freeste, explodeaza statia GPL, sunt tot ai nostri din PSD, sau beizadele de primari de-ai nostri si acoperim pierderile din penalitatile platite de alti fraieri privati, care nu sunt cu Guvernul)
  • Suntem cu totii pentru cresterea salariului minim pe economie, in linie cu posibilitatea reala a economiei private de a acoperi acel salariu din productivitate. Dar sa cresti si salariul minim si in acelasi timp sa micsorezi si deductibilitatile pentru angajator, mi se pare o abordare cinica si lipsita de intelegere pentru modul cum business-ul privat functioneaza. Sigur ca cei din Guvern nu au avut niciodata business privat, in afara de acele afaceri care au primit contracte publice cu dedicatie, pe care le vedem peste tot in jurul nostru; pana cand??
  • Nu in ultimul rand, aceeasi problema a modificarilor in fiscalitate adoptate azi, cu aplicare tot de azi, in conditiile in care contractul social si normele europene vorbesc despre o perioada de implementare, de acomodare, astfel ca orice asemenea modiciare fiscala, ar trebui sa intre in vigoare numai dupa o perioada de minim 6 luni de acomodare a celor care chiar trebuie sa plateasca aceste taxe, plus un anumit tip de cooperare intre autoritatea publica si contribuabilul privat, care sa il ajute pe acesta sa se conformeze, nu sa il pedepseasca pentru ca nu s-a conformat imediat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *