Uniunea Fiscala Europeana

2011-12-11 18:48:09
|
Marius Ghenea - Uniunea Fiscala Europeana

In al doisprezecelea ceas, Uniunea Europeana a luat un set de masuri corecte, care pun punct dezbaterii, altminteri sterile, despre disparitia euro si despre viitorul imediat al Uniunii Europene. Adoptate in cvasi-unanimitate, aceste masuri pot sa ajute la o abordare noua, mai responsabila, in cadrul Uniunii, cu privire la deficite, datorii suverane si politicile fiscale ale tarilor membre. Exceptia reprezentata de Marea Britanie era una asteptata, Regatul Unit nefiind cu adevarat vreodata un membru real al Uniunii, dar sunt convins ca UE va merge mai departe si cu acest pas in spate al britanicilor, care nu este primul si cu siguranta nici ultimul. De la acest acord fiscal pana la o Uniune Fiscala reala insa, este o cale foarte lunga, trebuie sa intelegem ca setul de masuri convenit la Bruxelles adreseaza doar problema curenta a majoritatii statelor Uniunii, dar nu vine si cu o solutie totala de armonizare fiscala intre tarile UE. Oricum, politica pasilor marunti functioneaza in general mai bine intr-o asemenea structura decat o abordare mai radicala, la care probabil mai multe state ar fi spus “pas”. Ce inseamna asta pentru Romania? Eu cred ca majoritatea vestilor de la Bruxelles sunt bune, in sensul ca Romania era oricum una dintre tarile europene cu cea mai mica datorie externa, iar in ceea ce priveste deficitul structural, bugetul pentru 2012 prevedea, pentru Romania, un deficit in plafonul convenit la Bruxelles. Cu alte cuvinte, noi am facut deja preemptiv ceea ce alte state europene trebuie sa faca de acum inainte. Este o buna ocazie pentru Romania de a lua o pozitie mai importanta in concertul european, daca va sti sa isi foloseasca atu-urile pe care le are in acest moment. In ceea ce priveste costurile acestui acord pentru Romania, chiar daca va trebui sa contribuim la efortul european, contributia noastra nu poate fi decat proportionala cu procentul pe care economia romaneasca il are in totalul european, deci va fi relativ mica, asa ca nu vad nici aici motive de panica. Ramane doar sa vedem cum se transpun in practica aceste masuri, asa incat cel mai important lucru acum este cum va fi respectat calendarul propus, cu finalizare la 31 decembrie 2012, de catre toate statele europene. Din acest punct de vedere, cele mai mari probleme vor fi cu unele tari din Europa Mediteraneeana, care se lupta cu deficite foarte mari in prezent (nu doar totale, ci si cele structurale). In plus, trebuie sa amintim totusi si faptul ca doar o incadrare in deficitul structural de maxim o.5% nu va ajuta prea mult unele state cu datorii foarte mari, deoarece numai serviciul datoriei istorice poate adauga procente importante de deficit unor tari ca Grecia sau Italia, care va trebui refinantat, iar in conditiile in care ne asteptam sa vedem costuri de refinantare in crestere in zona euro dar si in Uniunea Europeana in ansamblu, 2012 si anii urmatori nu arata roz pentru aceste state si pentru Uniune in general.

Comments 14

  1. Modul de luare a unei decizii majore mi se pare discutabil in cele intamplate saptamana trecuta. Practic, doar sefii de guvern din Suedia si Cehia si-au amintit ca nu mai suntem in epoca despotismului luminat ci in cea a democratiilor reprezentative. Sau ne intoarcem la despotismul luminat?

  2. Post
    Author

    Din pacate, metoda referendumului (singurul exercitiu de democratie reala si imediata) nu functioneaza foarte bine in Europa, asa ca nu cred ca o consultare de acest gen ar da rezultatele potrivite pentru Europa comunitara. In aceste conditii, singura solutie rezonabila este sa acceptam democratia prin reprezentare la nivel de sefi de state si guverne. Oricum, eu cred ca deciziile de la Bruxelles sunt cele corecte si ca o mare majoritate a cetatenilor europeni le-ar aproba, in situatia unui ipotetic referendum european, daca ar fi corect informati. Cu siguranta, pentru idealurile democratice teoretice, modul in care au fost luate deciziile de la Bruxelles nu este perfect, insa cine sta sa se mai gandeasca la Aristotel, cand Europa era in pericol?

  3. Referendumul este caracteristic democratiilor participative si, intr-adevar, nu e nici practic, nici relevant intotdeauna. Suedia si Cehia, o monarhie constitutionala si o republica parlamentara, isi vor consulta Parlamentele. Nici un sef de stat sau de guvern dintr-o democratie parlamentara, nu va putea declara razboi fara acordul Parlamentului, cu atat mai putin e indreptatit sa ia decizii care nu au acest grad de urgenta fara consultarea Reprezentantei Nationale. S-ar putea intampla ca deciziile sa fie intemeiate (adica au unele, poate multe argumente de partea lor), dar tratatele sunt semnate in numele natiunilor, nu in numele persoanei desemnate ca sef de guvern. No taxation without representation.

  4. A, si nu cumva Europa este acum in pericol si pentru ca a cedat prea multa putere de decizie unor oameni care pot fi foarte bine pregatiti in anumite domenii, dar nu au fost mandatati sa reprezinte pe nimeni? Cum spuneai chiar tu cazurile Greciei si Italiei sunt cunoscute de ani de zile. Cunoscute de oameni care auluat decizia sa se taca (de exemplu la fraudele enorme care au insotit aderarea Greciei la CEE, acum 30 de ani)

  5. Ce parere ai in legatura cu demersul puterii ca Romania sa adopte acordul european de integrare fiscala? Ce avanataje si ce dezavantaje ne aduce? Multumesc.

  6. Post
    Author

    Cred ca Romania trebuie sa sustina acest acord fiscal, ca o solutie de termen scurt-mediu la problemele curente din Uniunea Europeana. Ca si avantaje, principalul ar fi mentinerea Uniunii, a zonei Euro si evitarea intrarii intr-o situatie de haos financiar in Europa. Ca dezavantaje, asa cum spuneam si in articol, Romania va trebui sa participe, proportional, alaturi de celelalte state din UE, la programele de ajutor care vor fi aprobate in viitor, ceea ce poate insemna ca anumite sume din bugetul national sa mearga in afara Romaniei, catre asemenea scheme de suport. Oricum, sumele nu ar fi foarte mari, tinand cont de ponderea economica si financiara relativ mica a Romaniei in UE, ca si de faptul ca inca nu suntem parte din zona Euro…

  7. Nu inteleg de ce toate lumea (din exterior) a pus Europa sub asediu. Agentiile au pus tunurile pe toate economiile europene, au inceput cu Grecia, apoi Italia, Spania si Belgia iar acum si-au concentrat atentia asupra Frantei, pastrand Germania la final, probabil. Cameron refuza sprijinul pentru planurile de salvare a zonei euro. Am ajuns sa le multumim chinezilor pentru interesul fata de criza Europeana si probabil o sa le “multumim” si mai mult dupa ce o sa ne cumpere cu un sprijin financiar. Chiar sunt curios cum se va solutiona aceasta problema dar se pare ca unele persoane (cu influenta si putere de decizie) si-ar dori inca un colaps economic, probabil pentru a iesi din nou la vanatoare de chilipiruri.

  8. Buna seara
    As dori si eu o adresa (mail) la care sa pot avea informatii despre un proiect.in val. de 40 mil.€

    Va multumesc
    IRIMIA ION

  9. Post
    Author
  10. Sarbatori fericite cu sanatate, voie buna si sarmale bine facute! 🙂

  11. La multi ani si multa sanatate sa ai. Fie ca Anul 2012 sa aduca numai fericire, bucurii si bunastare in familie.

  12. Va salut domnule Marius Ghenea!Va rog doar sa ma sprijiniti cu un sfat in luarea unei decizii in ceea ce priveste un credit ipotecar(apartament).Avand in vedere “turbulentele” financiare actuale si faptul ca acest credit la o valoare de 65 000 euro(am zis euro pentru ca este referinta romaneasca in acest moment) se poate intinde pe 30 ani cum as putea limita costurile?Ce varianta de moneda pot avea?Va multumesc anticipat.

  13. Post
    Author

    Cred ca moneda este importanta, probabil pe termen lung cea mai buna alegere este euro (deoarece in cativa ani Romania va fi in zona euro si atunci acest risc valutar va disparea), dar mai importanta este valoarea proprietatii. Asigurati-va ca valoarea nu risca sa scada semnificativ in viitor, pentru ca altfel banca ar putea veni cu o reevaluare si ati putea pierde foarte multi bani. Cum va asigurati ca pretul proprietatii nu va scadea? Trebuie in primul rand sa fie sub valoarea actuala a pietei si in plus sa fie o zona cat mai buna, ca locatie, infrastructura, etc.

  14. daca romania va ajunge si cu siguranta va ajunge in zona euro, s-ar putea sa cam dispara complet si definitiv de pe harta economica a europei ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *