Microsoft, profit mai mic decat Apple

2011-04-30 18:15:39
|
Marius Ghenea - Microsoft, profit mai mic decat Apple

Pentru prima oara in 20 ani, profiturile trimestriale ale Microsoft au scazut sub nivelul celor inregistrate de Apple. Si asta din doua motive, combinate: pe de o parte, Apple se afla la un record al profiturilor, cu vantul in panze dupa lansarea iPad 2, iar pe de alta parte, Microsoft are profituri in scadere, probabil pentru ca a ramas in urma pe partea de sisteme de operare mobile, acolo unde este cea mai mare crestere a pietei actuale. Microsoft da vina pe scaderea pietei, dar pare mai curand o justificare birocratica a unui director financiar, decat intelegerea a ceea ce se intampla cu adevarat in piata. E interesant sa vedem ca, intr-o lupta a gigantilor IT care parea deja a se purta doar intre Microsoft si Google cu 3-4 ani in urma, suntem acum intr-o situatie in care un aparent outsider, Apple, a luat conducerea si nu pare dispus sa renunte la titlu. Practic, dupa caderea din 2008 datorata crizei globale (pe care au simtit-o fara exceptie toti marii jucatori din IT), Apple are o serie fabuloasa de crestere in ultimii 2 ani si pare ca 2011 va fi un nou an record pentru ei mai ales ca toti analistii sunt bullish cu privire la stocul Apple si se estimeaza in acest moment o valoare de year-end a actiunii AAPL la 450 dolari, de la 350 dolari ieri! De fapt, daca o astfel de crestere se materializeaza, Apple ar putea detrona in curand ExxonMobil, devenind oficial cea mai valoroasa companie la nivel global (in functie evident si de evolutia companiilor petroliere, unde alaturi de Exxon, a mai aparut o noua “stea”, tocmai din China: PetroChina, mai ales dupa investitia masiva realizata de chinezi in gaze naturale in Canada, peste 5 miliarde dolari). O disputa intre IT si petrol care merita urmarita cu atentie in continuare…

Comments 11

  1. marius ceva mai la nivelul nostru mioritic nu comentezi?ce spui si la ce te referi este cu 20-30 de ani inaintea noastra.peste 20 de ani probabil ca decalajul va fi mai mare.antreprenorii romani trebuie sa schimbe asta dar nu cu gandul la ipaduri.de ex:cum vezi romaniaca peste 20 de ani dle Marius?

  2. Post
    Author

    Multumesc pentru comment. Cred totusi ca ceea ce se intampla cu aceste companii are un impact major asupra vietii noastre, a tuturor, chiar si aici in spatiul nostru mioritic. Tipul de sistem de operare, de telefon, de calculator pe care le vom folosi, retelele de socializare sau motoarele de cautare pe care le vom alege depind de aceste informatii si de evolutia acestor companii globale…

  3. Eu sincer chiar as vrea sa vad cat mai multe articole in genul acestuia. In substratul sau sugereaza caderea unui imperiu si nasterea altuia. Ca si in istorie, un imperiu nu dainuie o vesnicie decat in arhive.
    Problema Apple Vs Google Vs Microsoft e exemplul tipic al imperiilor aflate in formare Vs imperiul aflat in decadere. Exemple de genul asta poti gasi si pe scena locala dar nu sunt la fel de puternic mediatizate, deci nu sunt prea cunoscute. A doua problema tine, ca intotdeauna, de trend sau fashion (ca sa nu zic defapt impactul psihologic pe care il are asupra maselor un produs revolutionar chiar daca 90% nu.l vor folosi niciodata la capacitate maxima iar 70% il vor folosi in scopuri rudimentare), cand trenurile au inlocuit carutele ca mijloc de transport pe distante lungi actiunile firmelor feroviare au sarit in stratosfera, cand au aparut automobilele, actiunile producatorilor auto si combustibil au luat locul in topul preferintelor. Acelasi principiu se aplica si in cazul firmelor producatoare de software/gadget numai ca ritmul e un pic mai accelerat. Aici se poate observa cel mai bine importanta in ,,a fi in pas cu moda”. Lucru pe care Microsoft l.a uitat in ultima vreme (desi nu duce lipsa de profituri momentan).
    Cat despre actiunile apple, le monitorizez de aproape 5 ani si va spun sigur ca nu iPad-urile au ridicat cotatiile Apple la nivelul actual ci iPhon-ul, ultimele 2 rapoarte trimestriale (Q4 2010 si Q1 2011) sugereaza o crestere spectaculoasa la vanzarea terminalelor gsm (cel putin Q1 2011 reprezinta dublu vanzarilor din Q3 2010, fapt datorat in mare parte sarbatorilor cei drept). In realitate, iPad-urile se afla pe o panta descendenta in cea ce priveste vanzarile si cota de piata-lucru pe care domnulu Jobs a uitat sa.l mentioneze in raportul Q1 2011. Daca spre finalul lui 2010 iPad-urile reprezentau 95% din zona vanzarilor tablet in prezent a cedat aproape 22% in favoarea Tabletelor Android. In ritmul asta pana la finalul anului Apple s.ar putea sa scada sub pragul de 50% din cota de piata mai ales datorita popularitati platformei android si pretul accesibil. Conform Q1 2011 vanzarile iPhone au crescut cu un procentaj de 113% cu un numar de peste 18 milioane de unitati, de aproape 4 ori mai mult decat vanzarile iPad-urilor (4.8 milioane de unitati). Din analiza fundamentala reiese ca pretul/actiune ar trebui sa creasca dar din analiza tehnica apar semnalele unui trend reversal. Deocamdata se poate observa o stabilizare a pretului in box range-ul |360;326| desi se pot observa 3 lower-highs. Daca nivelul de 360 va fi depasit atunci este posibil ca directia bullish sa se mentina dar daca nivelul de 326 este depasit atunci avem inca un semnal in plus ca trendul s.ar putea sa devina bearish. Un impact major o sa.l aiba lansarea iPhone 5 in Octombrie. Cat despre $450 per actiune…este posibil (mai ales ca AAPL a avut tendinta ca aproape in fiecare an sa.si dubleze pretul actiunilor, un salt de la 350 la 450 nu ar fi asa spectaculos in cazul lor) dar presimt un retracement sau in cel mai bun caz o stabilizare la nivelul de $350-370 cel putin pana in la lansarea strategica din octombrie.

  4. Interesant articolul, merita urmarit subiectul. Reflecta impactul deciziei Microsoft de disponibilizare din anul 2009 dar in acelasi timp si (r)evolutia clasamentului global al celor mai bogate corporatii. Apple a demonstrat ca a stiut cum sa aplice strategia potrivita la momentul oportun.

    <> Albert Einstein

  5. Creativitatea se naste din necesitate precum si ziua se naste din noapte. In perioada crizei se nasc inventiile, descoperirile si marile strategii. Cine depaseste criza se depaseste pe sine insusi, fara a ramane “depasit”. Cine atribuie crizei esecul, isi ameninta propriul talent si respecta mai mult problemele decat solutiile. Adevarata criza este criza incompetentei.

  6. Marius, crezi ca este sustenabila cresterea Apple? Vanzarile au crescut mult pe zona iphone si ipad, pentru ca au lansat produse noi. Insa zona de software sau de servicii (ex: muzica) a crescut foarte putin comparativ cu anul anterior.

    Pare ca este o companie care daca va continua sa scoata o data la 6 luni cate un produs nou, va avea succes. Insa cat de fezabil e asa ceva?

  7. Post
    Author

    Personal nu cred ca este sustenabila, pentru ca daca ne uitam la datele economice fundamentale, Apple nu are volumul de vanzari sau de piata care sa justifice o astfel de posibila evaluare ca cea mai valoroasa companie a planetei. In plus, sunt intr-o zona de piata extrem de competitiva si de volatila. Apple este pur si simplu cel mai bun produs al marketing-ului american (better than Coke), ramane de vazut daca e suficient, pe termen lung. La Coca-Cola, ce e drept, a functionat chiar pe termen foarte lung…

  8. De 125 ani mai precis, la Coca Cola…cred ca totul tine de marketing, produsul in sine a ramas acelasi, dar s-a reinventat an de an si prin asta traieste…

  9. Da. Ramane de vazut daca Apple se va mentine acolo in frunte. Dar la cum evolueaza lucrurile imi e teama ca distanta dintre cele doua se va mari. Si cum zicea mai devreme Apple are un minus la zona de software, in rest a dat lovitura cu Iphone si Ipad.

  10. Parerea mea este ca intre anii 1993-2004 am trait era calculatoarelor desktop,2004-2010 a fost perioada calculatoarelor portabile (s-ar putea sa mai tina 2-3 ani), iar din 2008 a inceput si este in plina expansiunea lumea “smart and small”(tot ce este mic, usor si inteligent). Apple a observat acest lucru, si se pare ca investitiile (pe toate planurile) facute aduc rezultatele.

    Despre Google cred ca este si va fii un concurent real pentru Microsoft si Apple. De obicei Google nu sta cu mainile incrucisate … 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *