Despre exituri in 2012

2012-09-12 18:39:05
|
Marius Ghenea - Despre exituri in 2012

Wall-Street.ro a publicat recent un top 10 al tranzactiilor de exit din 2012, din care vedem ca piata a fost destul de modesta in acest an, in conditiile in care totalul tranzactiilor din prima parte a anului abia depaseste un miliard de euro, dintre care o mare parte sunt realizati in cateva tranzactii mari iar inca ca. 100 tranzactii au insumat probabil doar ca. jumatate de miliard, deci ca o mica veste buna, au fost totusi si multe tranzactii medii si mici, in gama 1-5 milioane de euro. In ceea ce priveste tranzactiile mari, unele sunt din pacate tranzactii care nu au relevanta in piata libera, concurentiala, asa cum a fost cazul cu Transelectrica, dar si alte vanzari, cumparari si consolidari prezentate in acest top. Probabil cele mai importante tranzactii reale ale anului raman pana acum vanzarea eMAG.ro si vanzarea Rombat. Este totusi si acesta un semn bun, mai ales ca finalizarea unor asemenea tranzactii chiar in perioada de criza politica din vara arata ca piata romaneasca prezinta totusi interes substantial pentru investitori mari, globali. Sa speram ca din acest punct de vedere, ultima parte a anului si apoi mai ales anul 2013, va veni cu vesti mult mai bune pentru antreprenorii romani care si-au conturat deja strategii de exit. La cat mai multe si cat mai valoroase!

Comments 4

  1. Transelectrica este un monopol reglementat cu capital majoritar de stat, faptul ca statul si-a vandut 15% din actiuni prin bursa e un lucru bun.
    As vrea cat mai mute exituri ale statului realizate transparent pe bursa si cred ca si tu esti de aceeasi parere :).

  2. Post
    Author

    Sigur, e un lucru bun, incercam doar sa fac distinctia intre astfel de vanzari de active ale statului si tranzactii private, antreprenori romani care vand companii sau participatii unor investitori strategici sau unor fonduri de investitii, ceea ce inseamna dezvoltare de capital autohton, care va merge in viitor, mai mult ca sigur, in noi dezvoltari antreprenoriale, cu un potential efect benefic nu doar pentru acei antreprenori, ci pentru economie in ansamblu: noi locuri de munca, taxe la buget, dezvoltare sociala a comunitatilor in care aceste afaceri opereaza.

  3. Ceea ce s-a intamplat cu emag era destul de previzibil, sunt situatii in care exitul este o varianta extrem de profitabila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *